CANCAN.RO, SITE-UL NR.1 DIN ROMÂNIA, a obținut noi detalii exclusive din ancheta care a dus la prinderea hoților din rețeaua „Furios și iute”. Pirații șoselelor, care au speriat întreaga Europă, au fost „turnați” de un reparator de telefoane, după ce unul dintre dealerii rețelei a scos la vânzare, pe un site de anunțuri, un prototip de smartphone, încă nelansat pe piață. (VEZI ȘI: Avem înregistrările care i-au dat de gol pe pirații șoselelor. “Scoate aia neagră (…) Ia aia groasă, aia mică, d-aia de palme”)
Totul a pornit după ce a fost înregistrată o plângere potrivit căreia persoane necunoscute au furat două terminale mobile-prototip predate unei societăți de curierat pentru a fi livrate la sediul unei companii de telefoane mobile. Sustragerea bunurilor a avut loc pe ruta București – Brașov, din mijlocul de transport folosit de societatea de curierat. Ulterior, unul dintre mobile a fost activat în rețea prin introducerea unei cartele SIM prepaid. O contribuție importantă la prinderea grupării de hoți români care furau marfă din TIR-urile aflate în mers – după modelul celebrei serii de filme „Furios și iute” – a avut-o un reparator de telefoane mobile.
„Martorul … (persoană care a încheiat un contract de prestări-servicii cu compania Samsung pentru investigarea evenimentului din noaptea de 22/23.12.2017) a fost anunțat că, la un service din zona Iuliu Maniu, o persoană de sex masculin s-a prezentat cu un telefon marca Samsung 9+, solicitând înlocuirea capacului spate, existând suspiciunea că telefonul în cauză să fie unul din cele două prototipuri sustrase”, se arată în documentele consultate, în exclusivitate de CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.
Mergând pe „firul” telefonului, anchetatorii au ajuns până la urmă să dea de o parte dintre membrii bandei.
„Martorul a luat legătura cu reprezentantul service-ului respectiv care i-a comunicat că telefonul în cauză i-a fost adus la reparat de către un client mai vechi numit (…). Martorul … a luat legătura cu martorul …. care i-a menționat că a achiziționat telefonul respectiv de pe site-ul OLX de la o persoană (al cărui cont îl reținuse), în data de 15.01.2018, în jurul orei 14, în zona Prosper de la intersecția străzilor Calea 13 Septembrie și Sebastian, respectivul venind la întâlnire cu un autoturism marca Range Rover Sport de culoare gri”, explică anchetatorii.
Ușor-ușor, investigația a ajuns la primul vânzător. „La data de 30.01.2018 a fost audiat în calitate de martor …, care a declarat că în ziua de 15.01.2018, a găsit pe site-ul OLX un anunț prin care se oferea la vânzare un telefon mobil marca Samsung model S9+, în anunț specificându-se că telefonul este original, nu chinezărie, la prețul de 1.000 de euro. «Mi-a atras atenția acest anunț întrucât știam că acel model de telefon nu a fost lansat pe piaț㻄, se mai arată în documentele citate. (VEZI AICI: Val de jafuri, după întoarcerea românilor din străinătate! Primarul Timișoarei, semnal de alarmă)
Vânzătorul telefonului era, potrivit unuia dintre martori, o persoană de 30-35 de ani, înălțime aproximativ 1,75-1,80 cm, constituție solid, ten închis, purta barbă, tuns scurt, păr brunet. „Martorul … a declarat că telefonul în cauză avea scris pe spate niște mesaje în limba engleză, respectiv «not for sale”, «no photo alowed», «do not leak info» iar la scurt timp după ce l-a aprins pe părțile laterale ale display-ului au apărut două serii. Totodată martorul a precizat că a verificat din punct de vedere tehnic telefonul, dar fără a introduce vreo cartelă SIM în acesta constatând că telefonul este original, Samsung S9+.
De asemenea martorul a menționat că l-a întrebat pe cel ce îi oferea telefonul spre cumpărare de unde îl are, iar acesta i-a spus că îl cumpărase anterior, la rândul său, dar dorea să-l vândă pentru a îi cumpăra fiicei sale un alt telefon. Martorul a arătat că a cumpărat telefonul pentru suma de 2.500 de lei, dându-i vânzătorului suma de 530 de euro și 90 de lei, după care a plecat către domiciliul său și până în data de 16.01.2018 nu l-a folosit. În data de 16.01.2018 l-a conectat la o rețea wirelless iar pe display a apărut un mesaj în limba română ce anunța că telefonul în cauză a fost pierdut și să contacteze un număr de telefon, iar telefonul era blocat.
Martorul … a precizat că a închis telefonul, l-a resetat în modul «recovery mode», mesajul dispărând, iar în data de 17.01.2018 a introdus în acesta o cartelă SIM, cu numărul …., folosind telefonul până a doua zi, fără probleme și că tot în data de 17.01.2018, înainte de a introduce cartela SIM, din greșeală a spart sticla de pe spatele acestui”, mai scrie în documentele consultate de CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.
Echipa comună de anchetă, la nivel european, a fost constituită în august 2017, între România, Finlanda și Franța, iar operațiunea a primit numele Arrow.
„În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că, pentru deplasarea la comiterea infracțiunilor, membrii grupurilor organizate foloseau autoturisme de proveniență străină, cu preponderență de tip-ul «van» (autovehicule cu 7-8 locuri) sau autoutilitare (tip dubă), toate cu motoare puternice si dotate cu trapă (dotare absolut necesară cel putin pentru autovehiculul care merge de regulă cu farurile stinse și din care, în timpul deplasării, membrii grupului organizat se urcau în camioanele aflate în mers, din care sustrăgeau bunuri), dotări care facilitau sustragerea bunurilor și înlesneau deplasarea rapidă după comiterea faptelor”, au explicat anchetatorii.
Procurorii au mai arătat că hoții se asigurau cu dispozitive artizanale (chingi sau corzi), săreau din autovehiculele cu care se deplasau și se prindeau de ușile camioanelor aflate în mers, deschideau ușile din spate, prin tăierea lacătelor sau forțarea sistemelor de închidere, și sustrăgeau bunuri pe care le aruncau în autovehiculul din spate, pe trapa lăsată deschisă.
„În același timp, prin acțiuni conjugate și unice, alți membrii ai grupului, aflați în alte autovehicule, se deplasau în paralel, cu aceeași viteză și la o distanță considerabilă în spatele autotrenurilor, în scopul de a nu permite celorlalte autovehicule să se apropie de cei care pătrundeau în interiorul remorcilor de unde se sustrăgeau bunurile. Totodată, atunci când se impunea, unul dintre aceste autoturisme avea rolul de a colecta bunurile furate și aruncate din TIR, bunuri care erau ulterior transportate la un loc de depozitare temporar”, mai arată anchetatorii. (VEZI AICI: Cum a furat ”Calu Machedonu” diamante de 5 milioane € dintr-un faimos magazin parizian)
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)